I made this widget at MyFlashFetish.com.

Rabu, 3 Ogos 2011

nasi kerabu...

Assalamualaikum...
alhamdulillah dh 3hr kita menjalankan ibadah puasa.. smlm aku tak sempat nk online sbb bz.. biasa arr awl2 puasa.. aku pon ade bnyk keje nk kena siapkn, menanda kertas peksa bdk2.. tulis buku rekod dn sebagainye rutin yg biasa dilakukan oleh seorang guru...

pg g sekola mcm biasa.. hr ni memandu dlm keadaan yg mengantuk.. pertama kali memandu tdk memotong kenderaan di hadapan.. haha.. lps sahur aku mkn ubat sesema.. mukin kesan dr ubat tuu menyebabkn aku mengantuk.. tgh mengajo pon teringat bantal kat umh.. haha...

tgh hr balik umh mcm biasa.. takde mkn tgh hr... ptg ape lg masa yg mmg aku tgu2 utk tdo.. arini aku tak kuar g bazar ramadhan.. sbb mak ngan adik aku balik dr kedai CLA UNIQUE COLLECTION, dh beli segala keperluan utk berbuka puasa.. jimat duit aku haha...

menunggu waktu utk berbuka puasa ni yg best.. mengadap mknn yg sedap2 plak tuu.. menu berbuka puasa aku arini: nasik kerabu+roti john+popia+kurma+air durian belanda+cendol.. yes!!! arini dpt mkn nasik kerabu.. dulu mmg aku tak penh layan nasik kerabu ni.. tp bila adik aku rajin beli pd ramadhan thn2 yg lepas, aku jadik suka plak mkn nasik kerabu...

nasi kerabu lauk ayam... terima kasih kak aishah krn menaja nasi kerabu utk kami satu family...


solok lada.. mmg sedap dimakan dgn nasik kerabu...

kalo nak cuba nasi kerabu yg dh siap bole lah pergi ke bazar ramadhan pt raja.. kakak sepupu aku berniaga mknn ni.. slmt dtg ke gerai ckgu aishah STMI...

resipi nasi kerabu...

-4 pot beras Siam
-Sebatang serai yg diketuk
-1 sudu kecil serbuk kunyit @ serbuk biru import dari Kelate@ bunga talang
-2 helai daun limau purut
-sedikit halia juga diketuk
- air ikut suka, elok2nya jangan kasi lembik.
-sedikit garam.
caranya taruk je sume bhn tu sekali…kacau skitt dah boleh dimasak.
Sambal Tumis:

-10 biji bawang merah
-5 tangkai cili kering
-1 inci halia
-2 batang serai
-secubit serbuk kunyit
-sebiji kelapa(ambil stn agak pekat)
-garam ,gula secukup rasa
-2 keping asam gelugor

*Untuk memasak sambal tumis*

-bawang,cili,halia serai dimesin halus dan gunakan minyak yang
agak banyak utk menumis .Bila naik bau,letak santan,asam dan rasa
garam,gula dan masak agak pekat,baru kaw2 punye! Juga boleh taruk
budu sesudu baru ngam.

*untuk sambal ikan*
-2 ekor ikan kembong/sardin sederhana besar
-2 batang serai
-5 ulas bwg. merah
-garam, gula secukup rasa
-1/2 biji kelapa parut
Caranya:
-ikan bakar tadi diambik isi dan digoreng tanpa minyak sekali ngan
kelapa parut. Bila agak garing ,blend kering sume bhn atau pun
ditumbuk ngan lesung lagi sedapp…

*untuk ulam2nya*

-Daun serai kayu adalah ulam utamanya,taugeh,kacang panjang,timun batang ,kubis,bunga
kantan, daun kesum,pucuk putat,pucuk ketereh,pucuk pegaga dll!!!

*bolehlah dihidang ngan budu yg dicampur ngan cili padi(kalau nak
pedas ditenyeh2)
*Lagi satu perah asam limau nipis skitt…dalam budu
*taburkan kerepok atas nasi.
*Boleh dimakan dengan ikan goreng celup
tepung,daging bakar, ayam goreng berempah,telur asin,aye perchik,solok lada sebagai
pilihan.(lagi byk lauk lagi sedap weih...kosnya tentulah tinggi..sebab itu mahal harganya!!!)

gmbo hiasan...

selamat mencuba hahaha.. resipi ni aku amik kat internet...

sekian, wassalam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan